Annonce

Annonce

Svar: Hård mave - dreng på 6 mdr.


4. august 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mie

Det er vigtigt med den alder din dreng har nu, at du begynder at tilbyde ham de grovere og mere fiberholdige grødtyper, som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kunne variere hans tilbud om frugtmos og også begynde at tilbyde ham frisk frugt i hånden, f.eks. appelsinbåde, stykker af melon, blomme, fersken eller lignende blød frugt som han kan sidde og sutte lidt på og gnaske i.

Derudover er det vigtigt at du nu også varierer hans tilbud af grøntsager, så han får flere fiberholdige og grovere, mere smagfulde grøntsager. Rodfrugtsmos er f.eks. ofte et hit. Derudover må du meget gerne begynde med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.

Udover at regulere hans mave via kosten, så er det vigtigt at han fortsat tilbydes ekstra væske (vand af kop) og at du fortsat også ammer ham 5-6 gange dagligt. Derudover er det vigtigt at du hjælper ham med at blive rørt og bruge sig selv motorisk - cykle med hans ben, hjælpe ham med at trille rundt og rundt - mave-ryge-mave-ryg og han må meget gerne også støttes i at begynde at krybe lidt.

Hvis ovenstående ikke er nok til at holde maven igang, så må du give ham laktulose og her må han gerne få 1ml pr kg han vejer og det er ofte en fordel at give ham det fordel på to gange dagligt. Det vil sige at hvis han vejer f.eks. 8 kg, så kan du give ham 4 ml morgen og 4 ml aften.

Det er vigtigt at hans mave fungerer, da det spiller ind på hans indtag af mad og drikke og dermed på hele hans trivsel. har han maveproblemer har han heller ikke overskud til at være glad, og energi til at udvikle og bruge sig selv og dagen bliver hurtigt fyldt med pjevseri og gråd ...

Han må meget gerne få 1 dl grød eller mos 3 gange dagligt og som sagt også gerne noget at sidde med i hånden ind imellem. Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover ...


Annonce

... lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos, evt. frisk frugt i hånden at sidde med selv og sutte på, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes grovere grøntsager, rodfrugtmos osv. hjemmelavet eller mos fra glas. Tilbydes agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker og lignende i hånden at gnaske i selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur 13.30-14

Eftermiddag 16-16.30: Ammes, tilbydes igen lidt frisk frugt i hånden, appelsinbåde og lignende blød frugt, evt. lidt frugtmos, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, han må gerne få lidt sovs på sin mos, indmaden af en frikadelle moset ned i sin grøntsagsmos osv. Tilbydes igen agurkestænger, brødskorpe eller lignende at sidde med selv. Vand af kop.

Puttes til natten med en flaske vælling som nu

Sen aften 23-24: Ammes

Hvis du oplever at han lige nu har lidt vægring mod skeen, så start med at tilbyde ham en agurkeskive eller lignende i hånden og når han har gnasket lidt på den og du er klar med grød og mos, så tilbyder du ham skemaden. At få lidt at sidde med selv kan således være en god optakt til at skulle spise.

Mit råd til dig er altså at du nu øger din dreng lidt i indtag af mad og samtidig ændrer på hans indtag, så han får mere variation og mere fiberholdig kost, der er godt til at holde hans mave igang. Derudover er væskeindtag, motion osv også vigtigt og er dette ikke nok, så må du give ham laktulose.

Du giver indtryk af at du ikke vil øge ham i madindtag fordi du tænker at det vil stoppe hans mave yderligere - jeg tænker at netop variationen er vigtig, og at du derfor skal give større variation og ikke tænke så meget på mængden ...

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce